Het hield er gewoon nooit op

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw woonde ik met Herman Temmar op de Blindenhoek 5 in Middelburg. Het was een tijd van geven, maar vooral van nemen. Herman en ondergetekende landden vaak aan in ‘t Sincken Tooghje, kortweg de Zinkenbak genoemd. Het was daar altijd goed toeven en je kreeg een drankje voor weinig. In die tijd stond Piet achter de bar. We hebben hem nog wel eens cocktails boven zijn hoofd laten shaken. Zo ging dat in die dagen.

Lieve Lust

Terug naar het verhaal waar het hier om draait. Over Novum, ‘t Hof van Holland en Centrum. Het waren zaken die er in de vorige eeuw echt toe deden en waar de drank vaak in de man was. Enfin, daar werd gedronken dat het een lieve lust was.

Op 9 oktober 1882 opende Dirk Bos zijn zaak op het adres D27 in Middelburg. Hij werd in oktober 1895 opgevolgd door Hendrikus Jacobus Stappers. Op zijn beurt werd Stappers in 1914 opgevolgd door Jacob Merison, die in november 1921 in de persoon van Adriaan Hubregtse een opvolger kreeg. Hij noemde het ‘t Hof van Holland.

Biljartconcours

Toen Hubregtse dat jaar failliet ging, werd de zaak overgenomen door Jacobus Adrianus van Dorst, die ‘t Hof van Holland zaak omdoopte in Novum. J.A. van Dorst, die eerder in Huijsman 2 zat, breidde in 1924 uit. In dat jaar vroeg hij ook een vergunning aan voor het naburige D26, maar dat pand werd een jaar later al gerund door Cornelis Bernardus Koolwijk. Hij veranderde de naam van Novum in Centrum.

Het laatste bericht dat is opgedoken over Centrum ging over een biljartconcours in de Middelburgsche Courant uit 1925. Van Dorst adverteerde in 1927 nog steeds onder de naam Novum. Men nam nog een drankje in Novum, ‘t Hof van Holland en Centrum en nam nog een drankje totdat het niet meer kon. Zoveel werd er in die jaren gedronken.

Heilig

In de tijd dat ik samen met Herman Temmar op de Blindenhoek woonde was het een komen en gaan van mensen. Die tijd is me nog steeds heilig.

Later vestigden nogal wat mensen zich in de Blindenhoek. Bert Gerestein zat op de hoek van de Latijnse Schoolstraat en Lombardstraat en Arie Wezenpoel op de hoek van de Bogardstraat. Het hield er gewoon nooit op, althans zo leek het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.