De Letlandconnectie van Middelburg Dronk

Twee weken geleden ontving ik via Facebook een privébericht uit Letland, van de mij onbekende dame Marta Baumane. ‘Spam’, dacht ik. Omdat ik het bericht ontving via Middelburg Dronk besloot ik het toch te openen.

Zaken

Marta schreef dat haar familie half april Middelburg zou bezoeken om op zoek te gaan naar de adressen waar hun betovergrootmoeder Maria Classen woonde en werkte. De familie was gaan zoeken naar info en belandde zo op Middelburg Dronk. Maria bestierde in die periode namelijk diverse zaken. Marta vroeg zich af of ik wellicht de adressen van die zaken had. Ik zocht ze op en sloot mijn antwoord af met de opmerking dat ik graag een rondleiding wilde geven. Graag, was het antwoord.

Damplein

Zaterdag werd ik gebeld vanuit Riga. Een man zei dat het gezelschap in Middelburg was. Even later trof ik op het Damplein Karlis Pastors en zijn vrouw, zus en nicht. Hun Engels was niet zo goed, maar dat bleek geen belemmering. We liepen over de Rouaansekaai, Hoogstraat en de kop van de Vlissingsestraat. Daar runde Maria destijds drie cafés: de Stad Hamburg, De Dubbele Arend en Bellevue.

Morgenster

We weten dat Maria eerst een winkel genaamd de Morgenster runde in de Korte Delft. Haar man Heinrich Wehrmann had toen al de Stad Hamburg, een zaak die Maria na zijn overlijden voortzette. Na een verplaatsing van de zaak naar Vlissingen nam ze Bellevue op het Vlissings Wagenplein over. Een jaar later, in 1881, verhuisde ze al naar De Dubbele Arend in de Hoogstraat. Vanaf die tijd wordt het onduidelijker. In 1881 adverteerde Maria nog voor een bal in haar zaak, maar staat deze ook te koop.

Zeeman

Ze hertrouwde in 1882 met zeeman Heinrich Clausel die afkomstig was uit … Letland. Uiteindelijk ging ze met hem mee naar zijn vaderland. Dat verbaast de familie. Hier in het Westen had ze het toch goed? Waarom dan mee? Misschien komen we er wel nooit achter, maar we gaan in ieder geval proberen meer details over Maria’s leven te achterhalen. Er is nu een heuse Letlandconnectie. Karlis en de drie dames genoten van het bezoek, zo schreven ze in het gastenboek van De Kaepstander. Daar word ik dan weer blij van. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.