Ons Huis in Meliskerke straalt nog steeds

Het verenigingsgebouw ‘Ons Huis’ in Meliskerke werd op 1 februari 1951 officieel geopend. Het dorpshuis zat in een oude lagere school, die sinds 1872 bestond. “Gisterenavond is het geheel gerestaureerde en buitengewoon fraai geworden verenigingsgebouw officieel geopend door burgemeester A.J. Huijsman”, meldde het Zeeuwsch Dagblad. “Deze opening had plaats tijdens een gezellige samenkomst van vele dorpsgenoten. De stemming tijdens deze bijeenkomst was een bewijs van eensgezindheid, die de burgerij van Meliskerke kenmerkt.”
Hoewel het er ‘pas’ zeventien jaar stond, moest het verenigingsgebouw in 1968 al wijken voor het raadhuis. “De sloop van het dorpshuis van Meliskerke is in een vergevorderd stadium”, stond te lezen onder een foto van de puinhoop. “De ruimte die door de sloop vrijkomt zal worden gebruikt voor de uitbreiding van het gemeentehuis van Mariekerke. Hier wordt de nieuwe secretarie gevestigd.”

Hijsen
Op donderdag 22 juni 1978 heropent burgemeester C.G. Boender van de gemeente Marieke het uit de as herrezen ‘Ons Huis’. Natuurlijk is een journalist bij de vrolijke gebeurtenis aanwezig. “Dat gebeurde door het hijsen van een vlag waarbij de burgemeester terzijde werd gestaan door de 9-jarige Marco Bommeljee, de zoon van de beheerder van het nieuwe dorpshuis”, schreef hij de volgende dag in de krant.
In 1978 kreeg het gebouw de huidige vorm. “Elk gebouw moet harmoniëren met de vriendelijke en degelijke bouw in Meliskerke”, zei de bouwmeester tegen de verslaggever. “Als je probeert te concurreren met de natuur, dan verlies je.”

Dorpsplan
Ruim vijftien jaar later wordt het dorpshuis verbouwd. In 1994 krijgt het een opknapbeurt. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Mariekerke stelt er 94.000 gulden voor beschikbaar. Het is de laatste keer dat deze gemeente over de toekomst van ‘Ons Huis’ beslist, want daarna is het de gemeente Veere die de beslissingen neemt. Veere wil het dorpshuis na 2020 opnieuw opknappen of herbouwen. Zoveel maakt het dorpsplan dat in oktober werd gepresenteerd duidelijk. “Op 1 januari loopt het contract met de beheerder af. Dat biedt kansen om tijdig plannen te maken voor de nabije toekomst.” De inwoners denken naast het huidige gebruik ook aan een meer maatschappelijke invulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.