Lekker, Lange!

Zo ver als de horecageschiedenis van de Pottenmarkt in Middelburg teruggaat, zo relatief kort is die van het in 1608 gebouwde pand op nummer 10. Daar zit pas horeca in sinds 2002, toen Ramon Wijs het café Kleine Jongen opende. Tussen het einde van de 19e eeuw en 1940 fungeerde het als woonhuis en daarna deed het lang dienst als winkel. Rond het jaar 2000 stond het op de nominatie voor sloop, maar de huidige eigenaar liet het met subsidies restaureren en terugbrengen in originele staat. In de jaren vanaf 2002 wisselde de zaak meerdere keren van naam en nog vaker van exploitant. Kleine Jongen sloot in 2005, opvolger ‘1618’ hield na twee jaar op en café De Prinse van Oranje na zes jaar. Al die wisselingen leidden ertoe dat steeds meer mensen zich begonnen af te vragen of het wel geschikt voor horeca. De huidige eigenaars, Marco de Leeuw en Sandra Rijkse, vonden van wel. Zij zagen potentie, namen het over en heropenden in februari 2014 als café Die Lange, zowel de bijnaam van Marco zelf als van de Lange Jan. Zaterdag vieren Marco en Sandra het 4-jarig jubileum. Dat was voor mij een goede reden om zondag een biertje te drinken met het stel. Ik wilde weten hoe ze terugkijken op die vier jaar en of ze overal tevreden over zijn. Dat laatste zijn ze zeker. Die Lange werd stapsgewijs uitgebouwd tot wat het nu is: een lunchcafé met groot terras dat in het seizoen meestal vol zit. Als stel vullen Marco en Sandra elkaar perfect aan. Zij waakt over de dagbediening, hij zorgt dat er in de avonduren nog altijd gefeest wordt. Hij verzint de nieuwe concepten, zij waakt over het beschikbare budget.

Zeelandia Middelburg

Maar ondanks al die ontwikkelingen ging ons gesprekje vooral over de relatie tussen Die Lange en Middelburgse sportwereld. Marco sponsort Zeelandia Middelburg en verwent de teams regelmatig met een kratje bier. Dat was zondag niet anders. Tijdens ons gesprek viel een elftal de zaak binnen, waarop Marco meteen een kratje klaarzette. Zeelandia had gewonnen. De mannen accepteerden het kadootje dankbaar. Een voor een riepen ze ‘lekker, Lange’. Toen ik aan Sandra vroeg of dit tafereel illustratief was voor de relatie tussen Marco en voetbalteams bevestigde ze dat lachend. “Alle klanten zijn voor ons belangrijk hoor, maar met Zeelandia hebben we een speciale band. Iedere vrijdagavond feest met die jongens en als er eens eentje zijn sporttas vergeet? Dan was ik de voetbalkleren ook nog voor hem.” Kijk, dat is nog eens service. ‘Lekker, Lange!’ Op naar dat eerste lustrum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.