Nieuw hoofdstuk voor Cityclub Zanzibar

Op 4 december vorig jaar sloot woksnackbar Amy’s & Ta aan Vlasmarkt 7. Het werd aangekocht door horecaondernemer Martin Priem, met de bedoeling het bij zijn zaak Cityclub Zanzibar te betrekken. De interne verbouwing is net afgerond. Het pand aan de Vlasmarkt wordt géén tweede ingang. Het wordt de keuken. Om te begrijpen hoe dat bouwtechnisch mogelijk is kun je het beste even inzoomen op het huizenblok met Google Maps in 3D. Dan zie je hoe alle panden aan de Pottenmarkt, Markt en Vlasmarkt tegen elkaar aan zijn gebouwd. Als je voorheen achterin Zanzibar stond, zag je links van de toiletten een muur. Die is nu doorgebroken, waardoor je direct kunt doorlopen naar het voormalige Amy’s & Ta.

Ideaal

Martin en zijn vrouw Elina vertelden dat ze al langer een oogje hadden op Vlasmarkt 7. De keuken op de eerste verdieping voldeed weliswaar aan alle eisen maar ideaal was het niet. Te warm voor het personeel en ronduit onhandig qua logistiek. Toen ik er was, legde het stel uit dat de nieuwe keuken onderdeel is van een groter plan. Het team van chef Laura Patty is bijvoorbeeld uitgebreid met Wally Houtepen, om de keuken verder uit te bouwen.

De vrijgekomen ruimte op de eerste verdieping gaat ook benut worden. Er komen weer extra zitplaatsen en een ruimte voor DJ’s. Het was grappig om te zien dat met het strippen van die etage allerlei elementen uit het recente verleden van de zaak zichtbaar werden. Een likje verf van discotheek The Opera hier en een lambrisering van Club Divine daar.

Truweel

Maar de horecageschiedenis van het pand aan Markt 79 gaat veel verder terug dan de jaren ‘90. Die begon in ieder geval begin 19e eeuw. In die periode zaten in het pand horecagelegenheden met namen als Het Gouden Truweel, Denemarken en koffiehuis De Kersenboom. Vervolgens was het tot in de jaren ‘20 in handen van herensociëteit De Vergenoeging, dat het pand zelfs een tijdje gebruikte als kegelbaan. Daarna zou de Electrobioscoop er enkele decennia floreren, zat er een tijd een antiekzaak in het pand en kwam er opnieuw een bioscoop. Rond 1993 kwam de echte horeca weer in beeld, toen nachtclub Electro er zijn deuren open. Martin verscheen in 2001 op het toneel, toen hij samen met Rob van Poepele de zaak overnam en heropende als The Opera, dat hij later transformeerde tot Club Divine en het huidige Zanzibar. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Martin en Elina zijn in ieder geval alvast begonnen aan een nieuw hoofdstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.