Dromen in tramstation Sint Janskerke

Als ik op maandag naar Westkapelle fiets, volg ik vrijwel altijd dezelfde route: via de kapel van Hoogelande rijdt ik naar Meliskerke en Aagtekerke en dan de Baaiweg in. Die rijd ik helemaal uit om daarna boerenleverworst in te slaan bij slager Koets aan de Markt in Westkapelle. Ik vind dat de lekkerste van Walcheren hoewel die van slager Wisse in Meliskerke ook heerlijk is.

Stationschef

Nu naar mijn verhaal, naar het dromen in Tramstation Sint Janskerke. In 1916 komen Johannes Louwerse en echtgenote Johanna Kodde in het tramstation Zoutelande-Meliskerke aan Sint Janskerke 4 in Sint Janskerke. Johannes is stationschef, maar aangezien hij ook als boer actief is, komt veel werk op de schouders van Johanna terecht. Zij staat overdag in het café waar mensen terecht kunnen voor een natje en als het even kan een droogje.

Twee jaar later zitten Johannes Minderhoud en echtgenote Miene Verhulst in het tramstation. Als Johannes op 18 december 1916 op 34-jarige leeftijd overlijdt, staat hij te boek als koffiehuishouder. Miene pakt haar biezen en vertrekt naar herberg De Valk aan de Zuidstraat 156 in Westkapelle. Miene brengt dat tot grote bloei, niet in de laatste plaats omdat Charley Toorop een vaste klant bij haar is.

Terug naar Sint Janskerke waar rond 1925 Sakke de Kam en Jakoba Verhulst de nieuwe beheerders van het tramstation zijn. Jakoba komt uit Westkapelle en Sakke uit Zoutelande. Je zou zeggen: water en vuur, maar het loopt blijkbaar van een leien dakje. Af en toe verleent Maatje Louwerse hand- en spandiensten, wellicht als Jakoba het erg druk heeft.

In 1937 is het uit met de pret en houdt het tramstation Sint Janskerke op te bestaan. Men kan dus niet meer dromen en niet langer toegeven aan dromen. Jammer, maar helaas. Daar helpt geen vadertje of moedertje aan. Slechts de leegte rest, een leegte die nooit meer wordt opgevuld. Nooit meer dromen van de tijden van weleer.

Historisch

In de PZC van 27 december 1980 verschijnt het volgende bericht: ‘St.-Janskerke 4 te Meliskerke. Vanuit de living van deze historische woning (de oude tramhalte) ziet men op slechts enkele kilometers afstand de duinen. De perceelopp. bedraagt ca. 1000 vierkante meter. De woning bevat o.m. hal, woonkamer, eetkamer, keuken, toilet, grote berging met douche en drie slaapkamers. Tweede bewoning is toegestaan. Aanvaarding in onderling overleg. Koopsom: f 170.000,– K.K.’

Op 30 juni 1990 verschijnt er weer een artikel in het dagblad dat luidt als volgt: ‘Van 1906 tot 1937 reed de stoomtram over Walcheren, van Westkapelle en Domburg naar Middelburg en Vlissingen. In Sint Janskerke bevond zich het station ‘Zoutelande/Meliskerke’. Kennelijk was Sint Janskerke te onbetekenend om zijn naam te mogen lenen aan de stopplaats’.

Men moet er niet licht over denken. Niet toegeven aan de wil om het eenvoudigweg op te geven. Men moet altijd en eeuwig dromen van tramstation Sint Janskerke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.