Aan de dis in D’Ouwe Werf

Op 4 oktober 1969 verschijnt deze advertentie in de PZC: ‘Restaurant D’Ouwe Werf Bastion 2, Veere. Vandaag mosselen eten naar genoegen f 6,-. Tafelreservering gewenst’. Een scheepje siert de advertentie een beetje op. D’Ouwe Werf is in goede handen bij Ben Huybrecht. Een jaar later zit ik in de zomer aan de dis in het restaurant in Veere met mijn ouders Piet en Rie van Hese en heb toen bijgaand visitekaartje van de zaak meegenomen. Ik denk nog vrijwel dagelijks aan mijn vader. Hij is woensdag 17 juli 1985 overleden. Zijn dood heeft een grote leegte in mijn leven en dat van mijn moeder achter gelaten. Wij hebben het vaak over mijn vader. En zo hoort dat.

Lokaal Warenhuis

Later komt dochter Marion Huybrecht in de zaak in Veere, maar zij vertrekt in 1999 met chefkok Corjan Hoogerheide naar de Peperboom. Marion verkoopt de Peperboom met ingang van 3 april 2015 aan Marlies Keukelaar en Cees Verspuij, maar dit terzijde. Hoogerheide is momenteel kok in In den Struyskelder aan Kaai 27 in Veere.

Peter en Ria van Eswijk, dochter Marit en schoonzoon Michel van Rheenen nemen in 1999 de zaak over van Ben Huybrecht. Zij maken van het restaurant een grand café met een ‘lokaal warenhuis’. Marit en Michel nemen op 5 april 2000 de zaak over. De Scheldebode meldt dan het volgende: ‘D’Ouwe Werf. Genieten van Kunst, Cultuur en Cuisine. D’Ouwe Werf neemt in de stadskern van Veere aan het Veerse meer een markante plaats in’.

Saskia van Golen wordt in 2008 de nieuwe eigenaar. Zij organiseert op 2 juli 2008 een haringparty in haar zaak. Het regionale dagblad meldt dan het volgende. “De haringparty Veere, die op 6 juni werd gehouden, krijgt zeker een vervolg. Uit handen van gastvrouw Saskia van Golen ontving Ria Geluk, voorzitter van de Stichting Behoud Hoogaars, een cheque van maar liefst 8100 euro, het werk van veilingmeester Karla Peijs.”

Van Golen verzet in 2015 de bakens en noemt haar zaak kortweg de Werf. Ze wordt bijgestaan door chefkok en mede-eigenaar Patrick Wolf. Lang zullen Saskia en Patrick echter niet in de Werf vertoeven. Wellicht trapt iemand op haar of zijn honger of vervliegt de wens met het  spreekwoordelijke badwater.

Gespleten Arent

Per 1 april 2017 nemen de gebroeders Bart en Paul Melis de zaak over. Nu ben ik op bekend terrein want Bart en Paul hebben eerder gezeten in De Gespleten Arent aan de Vlasmarkt 25 in Middelburg. In de jaren ’80 heb ik daar vaak met mijn toenmalige gade gegeten. In die tijd zitten Ben en Marjan Willemsen in de zaak. Ik heb nooit bij de gebroeders Melis gegeten en dat blijf ik jammer vinden.

Ik hoop eens in de Werf te eten en van de culinaire kunsten van de gebroeders te genieten. Misschien komt het er ooit van. Het is dan natuurlijk een totaal ander verhaal dan aan de dis in D’Ouwe Werf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.