Thuis in het Kombuis

De heer H. Speijer uit Veere vraagt in juli 1981 vergunning aan voor het vestigen van een frituurbedrijf. Het verzoek wordt bereidwillig ingewilligd door de gemeente Veere. Hij opent zijn zaak, genaamd ‘In ’t Bonte Vaerken’ in december van dat jaar. De advertentie in de Faam meldt het volgende: “Nieuw in Veere! Vlaams-Frituur ‘In ’t Bonte Vaerken’. Frites en broodjeszaak, ook voor uw koffie en soep etc. Vlaams Frituur – In ’t Bonte Vaerken, Kaai 65, Veere.” De heer Speijer blijft maar twee jaar plakken in zijn zaak op de Kaai. P. Markusse volgt hem in 1983 op. Hij zit eerder in cafetaria ’t Centrum aan de Torenstraat 17 in Serooskerke. Markusse schrapt een klein deel van de naam. De zaak heet vanaf nu frituur ‘in ’t Bonte Varken’. In december 1983 verschijnt de volgende advertentie: “Frituur in ’t Bonte Varken Kaai 65, Veere Nwe eig. in 1984 dhr. P. Markusse. Speyer vlees nw. Adres Waswijksestraat 10-12 Veere.” Dat moet natuurlijk Warwijksestraat zijn. Foutje bedankt.

Drukfout

In 1985 trekt Markusse aan zijn stutten en vertrekt hij naar café-restaurant Dorpszicht aan de Dorpsstraat 7 in Oostkapelle. Hij gaat terug naar zijn roots. John Scharloo neemt de zaak dat jaar over van Markusse. Scharloo noemt zijn nieuwe zaak het Kombuis. Een naam die klinkt als de spreekwoordelijke klok. In april 1992 meldt de Scheldebode dat Poppe bedrijfswagens het dameselftal van de voetbalvereniging Veere in het nieuw steekt. Van frituur ‘De Kombuis’, wellicht een drukfout, ontvangen de dames ieder een trainingsbal uit handen van de heer Scharloo. Een mooi gebaar.

Op de begeleidende foto staan staand van links naar rechts sponsor Scharloo, Toos de Meester, Tanja Cysouw, Wilma Franke, Corine Scharloo, Omi Foe, Marielle Wattel, Miranda Sturm, Henny Bakker, Marieke van der Sande, leider Kees Meijers en sponsor de heer Poppe en op de hurken van links naar rechts Jolanda Meijers, Marjolein de Graag, Dieuwertje Boshom, Ina Coppoolse, Janette Poppe, Eveling Toutenhoofd, Colien Croese en trainer Adri Franke. Het is wat je noemt een goed stel. Wellicht voelen de dames zich thuis in het Kombuis en nemen zij af en toe een frietje.

Pickles 

Afijn, terug naar het heden. Ik heb vorig jaar zomer een frietje met pickles gegeten. Dat smaakte naar meer.  Daarnaast at ik ook een frikadel speciaal, niet te versmaden voor de lekkerbek, die ik ben en altijd en eeuwig zal blijven. Met ingang van vrijdag 1 juli 2011 is Piet Louws de nieuwe eigenaar van het Kombuis. Hij wordt in zijn zaak bijgestaan door Johan Elzinga. Piet en Johan gaan vooral voor kwaliteit en klantvriendelijkheid. Het artikel in de krant meldt verder. “De mooie locatie vraagt om kwaliteitsproducten. Waaronder goed belegde broodjes met vis van prima kwaliteit. Louws heeft zijn koksdiploma en heeft gewerkt als chef-kok in restaurants. De eerste weken als eigen baas zijn hem prima bevallen.”   Het zit duidelijk snor in het Kombuis, beter kan haast niet. Men is altijd thuis in het Kombuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.