Rotterdam in Middelburg

Johannes Baptiste de Zeeuw staat in 1879 te boek als koffiehuishouder. Hij is de eerste eigenaar van café Rotterdam dat gevestigd is aan de Kinderdijk in Middelburg. Later vertrekt hij naar Cikardie aan de Dam. Johannes doopt Cikardie in 1888 om tot l’Union d’or en verkoopt zijn zaak twee jaar later aan Ludwich Ueberfeldt, die de zaak omtovert tot Duitsche Bierhalle. Hij opent in 1890 hotel-café Belge aan de Stationsstraat in Middelburg, maar blijft daar maar drie jaar. Johannes blijft tot 1888 hangen in zijn café. Hij verkoopt zijn zaak in dat jaar aan zeilmakersknecht Jacob Adriaan Heijliger. Heijliger blijft slechts twee jaar in café Rotterdam. Adriaan Hendrik Broodman neemt het café over van Heijliger, maar ook hij blijft maar twee jaar in de zaak. Cornelis van Langeraad neemt in 1902 de kroeg weer over van Broodman. Van Langeraad is de man van de lange adem, want hij blijft tot 1920 in de zaak. Marinus Adriaan Maljaars wordt in 1920 de nieuwe eigenaar van café Rotterdam, maar hij gaat in 1923 failliet. Wellicht worden er te weinig biertjes in café Rotterdam verkocht, maar zeker weten doe ik dat niet.

Proces-verbaal

Er verschijnt in juli 1921 een merkwaardig artikel in de Middelburgsche Courant: ‘Het tapverbod te Middelburg’.  Gedurende de kermisweek te Middelburg geldt ook het tapverbod. “De heer M.A. Maljaars, lid van de gemeenteraad en tevens caféhouder, heeft nu gisterenmorgen opzettelijk dit tapverbod overschreden en de politie verzocht een proces-verbaal op te maken. De heer Maljaars, die verder gedurende de kermis in zijn café geen sterke drank meer zal tappen, wil nu door den rechter laten uitmaken of de verordening op het tapverbod rechtsgeldig is”, is te lezen.

Afijn, Maljaars wordt in 1923 opgevolgd door Jacob van Zweeden. In het fantastische boek ‘Hop en Gerst veredeld’, geschreven door Toon Franken en Eric Hageman, staat het volgende: “Maljaars was vanaf 1911 Amstelagent in Middelburg, in de Korte Noordstraat E 11. Die zaak bestond uit een bierbottelarij en een slijterij. Maljaars was tot 1916 secretaris van de Middelburgse Vereeniging Vergunning, die belangen van de Middelburgse vergunning- en verlofhouders behartigde.” Jacob is de vader van Pieter Cornelis van Zweeden. Hij zit in de Beurs aan de Dam en later ook in Monopole aan de Pottenmarkt. Jacob gaat op 20 maart 1940, als caféhouder te boek, failliet. Hij blijft echter nog tot 1941 in zijn zaak.

Pensiongasten

Over één van de schrijvers van ‘Hop en Gerst veredeld’: Hageman is op donderdag 10 april 2014 op 53-jarige leeftijd helaas overleden. Ik kende Eric vrij goed, want ik was bevriend met zijn oudere broer Leo Hageman. In die tijd woonde de familie Hageman aan het Koorkerkhof waar hun moeder wel eens pensiongasten hield. Zo rond 2012 heb ik samen met makker Edwin Mijnsbergen een biertje gedronken met Eric. Hij ging natuurlijk zwaar aan een Belgisch biertje, terwijl wij het op een vaasje Heineken hielden. Eric is veel te jong gestorven, maar daar houdt de immer doortikkende tijd nu eenmaal geen rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.