Miljoenen in Badpaviljoen

In de maand maart van het jaar 1889 wordt het Badpaviljoen geopend aan de Badhuisweg 1 in Domburg. De eerste exploitant is Hugo Johannes Vreeburg. Vreeburg wordt in 1898 ook exploitant van het Strandhotel dat dienst doet als dependance. Hij verkoopt in 1907 beide panden aan Petrus Hoegen en Eduard Hendrikse. Zij kiezen voor een N.V. als exploitatievorm en nemen de naam NV Bad- en Strandhotel Domburg aan. Vreeburg vertrekt een jaar later naar Den Haag en van Hoegen is nooit meer iets vernomen. Bernardus Johannes Westenburger wordt in 1908 de nieuwe eigenaar van zowel het Badpaviljoen als het Strandhotel. Hij zit tot 1940 in beide zaken, maar dan slaat de Tweede Wereldoorlog hard toe in Domburg. Het Strandhotel wordt met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig ontspringt het Badpaviljoen de dans. Na de oorlog wordt Paulus Johannes Elout de nieuwe exploitant van het Badpaviljoen. Hij blijft dat tot 1952. In dat jaar worden Willem Bos en Willem Dourleijn de nieuwe exploitanten van de zaak. Een jaar later geeft de gemeente Domburg de heren een lening van 75.000 gulden. Voorwaar geen fluitje van een cent.

Blue Wave 

Gerardus Willibrordus Tinkhof is vanaf 6 mei 1959 de eigenaar van het Badpaviljoen. Hij zit ook in het Badhotel aan de Domburgseweg in Domburg en eerder in Le Baron Chassé aan de Gortstraat in Middelburg. Daar heb ik weleens met mijn ouders gegeten ter viering van hun bruiloft. Theo Widman wordt in 1970 de nieuwe directeur van het Badpaviljoen. Het paviljoen gaat in 1979 dicht, maar bierbrouwerij Skol zoekt naar een oplossing. De Faam meldt op 5 augustus 1987 het volgende: “De Blue Wave Disco in het Badpaviljoen in Domburg is weer open. De Blue Wave Disco maakt onderdeel uit van het Strandhotel-restaurant Badpaviljoen Domburg van directeur-eigenaar J.A.M. Bos die ook de scepter zwaait in hotel Bos Internationaal in Vlissingen.”

Ruimschoots

Bos stopt in 1999 met het Badpaviljoen en dan gaat de zaak dicht. Het pand wordt aangekocht door projectontwikkelaar Van Garderen en Dekker uit Middelburg. Wellicht wordt er een beetje getreuzeld of zijn er leeuwen en beren op de weg. Het duurt in ieder geval nog een aardig stuitje tot het Badpaviljoen het daglicht weer ziet. Ervaring holt achter de feiten aan. Het Badpaviljoen wordt pas in juni 2008 geopend. Exploitanten zijn Ferdi Dolk en Mirjam Joziasse. Zij hebben hun sporen in de horeca al ruimschoots verdiend. Ze hebben eerder gezeten in In den Walcherschen Dolfijn aan de Markt in Domburg. Later ook in het Groot Paradijs aan het Damplein in Middelburg. Daar heb ik ooit eens gegeten en dat smaakte lekkerder dan lekker. Van Garderen en Dekker Projectontwikkeling heeft destijds miljoenen geïnvesteerd in het project, maar dat is de moeite waard. Ik moet eerdaags eens een vorkje gaan prikken bij Ferdi en Mirjam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.