Spelen in Buitentuin

Op 27 juni 1873 opent de NV Nijverheids-Vereeniging sociëteit de Buitentuin aan het Noordbolwerk in Middelburg. De Buitentuin hanteert net als sociëteit de Vergenoeging aan de Markt een pachtsysteem. Men moet in eerste aanleg lid van de sociëteit zijn om de Buitentuin te mogen betreden. Eerste pachter van dienst is Thomas Briels. Zijn zoon Petrus maakt later furore in de Münchener Bierhalle in de Lange Delft en koffiehuis Briels aan de Wal.

Je kunt bij Briels voor een dubbeltje een biertje drinken van brouwerij de Vijfhoek, die is gevestigd aan het Koorkerkhof. Pieter Karreman bottelt daar het bier dat je ook ter plekke kunt drinken in zijn Gorinchemsche Bierhal. Er wordt vaak gemusiceerd in de tuin van de Buitentuin. Op zondag 2 augustus 1874 treedt het Muziekkorps der Schutterij op. Briels meldt dat de wijnen in ijs verkoeld zijn, dus het zal wel warm geweest zijn.

Vuurwerk

Briels draagt in 1889 het stokje over aan Willem Boekhout. Boekhout is door de wol geverfd, want hij is de eerste pachter van de Stationsrestauratie aan de Kanaalweg. Boekhout weet wat lijmen inhoudt. Hij biedt op 1 januari 1890 ‘alle leden van den Buitentuin zijn beste wenschen aan met den nieuwen jaarkring’. Twee jaar later wordt Boekhout opgevolgd Simon Compter. Compter is door vele horecawateren gewassen. Hij is Boekhout’s opvolger in de Stationsrestauratie, maar zit later ook in café Neuf aan de Loskade en café de Pauw in de Stationsstraat. De Pauw wordt later café Kanaalzicht, beter bekend als de Reutel.

Op 24 juni 1894 treedt het Muziekkorps der Schutterij onder leiding van kleppermarsman Jan Morks opnieuw op in de Buitentuin. Compter zal ongetwijfeld goed gedraaid hebben die avond, want aansluitend is er vuurwerk aan het Molenwater. Er is geen betere plaats dan het terras van de Buitentuin om (met een biertje in de hand) van het vuurwerk te genieten.

Azijnfabriek

Frans Hillebrand volgt in 1894 Compter op. Hij vraagt in april van dat jaar een aankomend meisje in de Buitentuin. Hillebrand is wellicht de laatste pachter van de Buitentuin, maar zeker weten doe ik dat niet. Ik heb de Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek nauwkeurig afgestruind, doch niets meer kunnen vinden over de sociëteit.

De Nijverheids-Vereeniging schrijft in 1901 een prijsvraag uit voor de bouw van een dependance aan het Noordbolwerk. De prijs wordt gewonnen door Adriaan Goethals. Hij trekt een dependance op in Jugendstil, een stijl die in die tijd zeer populair is. Een mooi voorbeeld in Middelburg is de azijnfabriek van de firma A.A. Mes in de Pijpstraat.

T.B.C.

In juli 1920 kun je het echte Pilsner Urquell van Burgerliehen Brauhause in Pilsen drinken in de Buitentuin. Twee jaar later is het echter uit met de pret en valt het doek voor de sociëteit. Er wordt niet langer buiten gespeeld door het Muziekkorps der Schutterij in de Buitentuin, noch door de jongen op de foto. Op 5 april 1923 vestigt het consultatiebureau van de Zeeuwsche vereeniging tot bestrijding der T.B.C. zich in het pand. De rest is geschiedenis, geschiedenis die zich helaas nooit herhalen zal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.