Drama in Ghulden Lelie

Louis Joseph Roland zit van 1855 in de Campveerse Toren in Veere, maar is in 1866 aan verandering toe. Hij verkast in het stadje van Kaai 2 naar Kaai 23. In het laatstgenoemde pand opent hij op 5 mei 1866 een hotel dat zijn achternaam draagt: Hotel Roland. Hij drijft de zaak met zijn echtgenote Maria Anna Louisa Oosterman. Als Louis in 1872 overlijdt zet zij de zaak voort. Het jaar 1882 is een rampjaar voor Maria Anna. Haar zoon Louis Joseph Jacobus wordt er van verdacht een moord te hebben gepleegd. Bij gebrek aan bewijs wordt hij echter vrijgesproken. Tien jaar later heeft Maria Anna er genoeg van en verkoopt ze het hotel voor 595 gulden aan Jan Francies de Rooij. Als Jan Francies in 1900 overlijdt, verkoopt zijn weduwe Clementina Angelina Mouton de zaak aan Gerardus Johannes van Hoeve.

Paarden

Van Hoeve biedt echter twee jaar later Hotel Roland met inventaris te koop aan. In dat jaar woedt er een hevige brand in de keuken van het hotel. De brand is ontdekt door stalhouder Castel. Aan het begin van de nacht heeft hij net zijn paarden naar de wei gebracht. De brandklok wordt geluid en de gasten van het hotel gewekt. Gelukkig is het hoog water, anders moet de brandweer uit de putten pompen. De brand loopt met een sisser af.

Petrus Johannes Huijbrecht neemt in 1902 het hotel over van Van Hoeve. Zijn zoon Ludovicus Johannes zal later hoge ogen scoren in de Veerse horeca. Hij is eigenaar van zowel Wilhelmina als de Vriendschap in de Kapellestraat. In 1906 komt Jacob Jan van Beveren – hij heeft eerder in de Campveerse Toren gezeten – in Hotel Roland. Aangezien hij tevens varensgezel is, wordt het hotel gerund door echtgenote Anna Maria Erkelens. Anna Maria timmert flink aan de weg. Zo laat ze bijvoorbeeld een nieuwe keuken bouwen. Twee jaar later valt echter al het doek voor Hotel Roland. Mr. François Nicolaas van de Bilt uit Middelburg koopt het pand Kaai 23 voor 1005 gulden.

Gemeubileerd

Gustav Albert Klinge opent in mei 1909 Hotel Café Restaurant Den Ghulden Lelie in het pand Kaai 23. Een journalist van de Middelburgsche Courant komt poolshoogte nemen. Hij noteert het volgende: “Inwendig ziet het hotel er goed uit. Een gezellige gelagkamer en daarachter een nieuwe aparte eetzaal. Op de eerste verdieping is een aantal slaap- en een zitkamer, die allen eenvoudig, maar net gemeubileerd zijn. Het geheel, naar de eischen des tijds ingericht, maakt een uitstekende indruk. Naar de eigenaar, de heer G.A. Klinge, ons mededeelde, valt over het bezoek niet te klagen, mede een voordeel voor Veere.”

In 1914 speelt zich een drama af in Den Ghulden Lelie. Gustav Albert Klinge overlijdt op slechts 35-jarige leeftijd. Zo valt het doek voor hem en zijn zaak. Het pand Kaai 23 verliest zijn horecabestemming. Tegenwoordig zetelt Bordeaux Oxhooft Damesmode en Cadeaux in het pand, maar ik hou heimwee naar Hotel Roland en vooral naar Den Ghulden Lelie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.