Oostkapelle altijd al internationaal

In het voorjaar van 1910 openen Kees Goeman en echtgenote Johanna Roukens café Internationaal aan de Domburgseweg in Oostkapelle. Wellicht siert Johanna ook de foto die ik heb gevonden op de beeldbank van het Zeeuws Archief. Op vrijdag 19 maart 1915 is het feest in het café. Fanfarecorps Crescendo geeft er ’s avonds om half acht een concert ‘in de zaal van den heer C.J. Goeman’. De entree bedraagt twintig cent, maar militairen hoeven maar een dubbeltje te dokken.

Zoon Johan Goeman en schoondochter Jannetje de Visser nemen de zaak van zijn ouders c.q. haar schoonouders midden jaren ’30 over. De Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer ‘Mooi Oostkapelle’ vergadert op 16 maart 1938 in café Internationaal, maar dit terzijde. Johan en Jannetje verkopen het café in 1946 aan Andries Helmstrijd.

Nu kom ik op bekend terrein, want bij Helmstrijd, zoals het café in de volksmond wordt genoemd, heb ik eind jaren ’50 weleens een glaasje fris met mijn ouders gedronken. Op 13 december 1961 slaat het noodlot toe. Helmstrijd vult die dag de tank van zijn oliekachel bij, maar een aantal oliedruppels vat vlam. Hij probeert tevergeefs de brand te blussen. De zaak staat al snel in lichterlaaie. Het buffet, biljart en jukebox gaan verloren, maar gelukkig is Helmstrijd verzekerd. Burgemeester Sprenger komt polshoogte nemen, zoals het een goed burgervader betaamt.

Streekverbetering

Café Internationaal houdt domicilie in het pand ernaast tot het café weer uit de as is herrezen. Met ingang van 20 januari 1964 draagt Helmstrijd zijn café over aan Leny Minderhoud en Leen Pouwer. Ze krijgen op 8 december van dat jaar dames van de huishoudelijke voorlichting over de vloer. De dames lichten de goegemeenschap voor in het kader van de streekverbetering Walcheren, wat dat ook moge betekenen.

De laatst bekende eigenaar van café Internationaal is de heer J.J. Hardeman. Hij doet de zaak per 1 december 1973 wegens gezondheidsredenen over aan Corrie en Leo ter Wiel die de zaak omdopen in ’t Wieltje. Nomen est omen, oftewel de naam is een voorteken, maar wel een goed voorteken. De zaak floreert als discotheek. Op iedere vrijdag- en zaterdagavond is er een discoavond. In 1977 zijn de diskjockeys Hans Franeken en Steve Collings vaste prik.

Columbus

Marc ter Wiel, zoon van Corrie en Leo, is een begenadigd kok die vanzelfsprekend stage loopt bij zijn vader en moeder. De familie Ter Wiel houdt het in 1990 voor gezien en doet de zaak over aan Johan en Maja van der Wegen. Zij openen op 31 maart van dat jaar café-restaurant Columbus in het pand. Johan en Maja hebben het na zeven jaar echter gezien. Ad van Gelder en Vera Koole niet, want zij openen op 16 mei 1997 pannenkoekenhuis De Pannekoekenbakker in het pand. Ik heb het altijd een nuloptie gevonden om het woord pannekoek van een n te voorzien. De pannekoeken van de Pannekoekenbakker smaken voortreffelijk kan ik uit eigen ervaring melden. Een echte aanrader, maar soms word ik overmand door nostalgie, nostalgie naar een glaasje fris in het café van Andries Helmstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.