Dorst naar het Wapen van Nieuwland

Antoni Timmerman opent in 1880 herberg het Wapen van Nieuwland aan de Veerweg 6 in Nieuw- en Sint Joosland. De zaak is splinternieuw, had eerder de naam de Hoop gekregen, maar die naam is nu verleden tijd. Als Antoni op 5 maart 1887 overlijdt, neemt Adriaan Bimmel de herberg over. Bimmel zet de zaak echter een jaar later al te koop. Hendrik Baurdoux neemt het Wapen van Nieuwland over van Bimmel. Hij herbouwt de zaak in 1900, omdat een brand in de belendende wagenmakerij roet in het eten heeft gegooid. Nu kan het Wapen er weer een tijdje tegen. Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van december 1900 meldt het volgende: ‘Zaterdag 22 Dec. a.s. opening van het geheel nieuw gebouwde café. Uitstekend geschikt voor het houden van Vergaderingen, Koopdagen, Uitvoeringen enz. en ook om te logeren. Hopende door eene nette en vlugge bediening zich het vertrouwen, tot nu toe genoten, ook verder waardig te maken, beveelt hij zich opnieuw aan. Nieuw en St. Joosland, Dec. 1900. H. Baurdoux’.

Toneel

In augustus 1904 breekt er brand uit in koffiehuis het Wapen van Nieuwland. De bovenverdieping en zolder gaan volledig in vlammen op. Maar ook de toneelbenodigdheden en schermen van de rederijkerskamer Van Zeggelen gaan in vlammen op. Wellicht is het ontvlammen van lucifers die, evenals sigaren, tegen de open haard stonden te drogen de oorzaak van de brand. Baurdoux had niets gemerkt. Baurdoux’s zoon Henk zit later in café Kanaalzicht aan de Stationsstraat in Middelburg.

Johannes Willem Fritz neemt in maart 1915 de zaak van Baurdoux over voor de prinselijke som van 2520 gulden. Aangezien Fritz jarenlang weger bij de coöperatieve weegbrug Nieuwland was, staat echtgenote Trui van de Ven vaak achter de toog. Het Wapen van Nieuwland brengt herhaaldelijk nieuwjaarswensen in de Middelburgsche Courant. De nieuwjaarswensen worden altijd gebracht door J.W. Fritz en echtgenote. Zo hoort dat, want twee paar schouders dragen de weelde.

Openbaar

Als Fritz op 4 juni 1934 overlijdt, zetten de erven Fritz de zaak nog enige tijd voort. Zaterdag 13 maart 1937, zo meldt de Middelburgsche Courant, wordt ‘ten verzoeke van de Familie Fritz, in het na te melden café, in het openbaar verkocht: Het Café genaamd “Het Wapen van Zeeland”.

David Klap koopt de zaak voor exact hetzelfde bedrag waar Fritz het voor gekocht had, namelijk 2520 gulden. Klap kent het klappen van de zweep en verandert de naam terug in de Hoop. Hoop doet natuurlijk leven en zijn café is daar een mooi voorbeeld van. Klap is naast caféhouder ook bode, dus zijn echtgenote Martina Kodde moet flink aan de bak. Ook hij brengt  nieuwjaarswensen in de Middelburgsche Courant. Die worden gebracht door ‘D. Klap en echtgenoote, herbergier en bode’.

Ik had maar wat graag een biertje gedronken bij Fritz of Baurdoux, maar had natuurlijk de tijd niet aan mijn zijde. Dat heb ik wel kunnen doen bij Henk Baurdoux in Kanaalzicht c.q. de Reutel. Later kwam Bourdoux’s opvolger Willem Boogaard in de Reutel. Toen werd het pas echt feest, maar dit terzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.