Het verborgen luik van Amore

Zo nu en dan zeggen we het gekscherend: “Als deze muren konden praten …” Nou, van de muur van Pizza Amore in Middelburg zou ik momenteel écht willen dat ‘ie praten kon. Een paar maanden geleden begon de eigenaar van die zaak, Yucel Yurdem, aan een grootscheepse verbouwing van het pand aan Vlasmarkt 24. Tijdens de verbouwing bleef de zaak op de meeste dagen open. Dat vereiste de nodige improvisatie, maar bood de bezoekers wel een intrigerend inkijkje in de voortgang van de operatie. Ook de muur die Amore scheidt van het naburige Kaffee ’t Hof kwam bloot te liggen. Daarin werd een vierkant deel in het midden zichtbaar, omgeven door houten planken en opgevuld met afwijkende bakstenen. De overburen van Amore, de familie van Aartsen-Rehatta, maakten er foto’s van en stuurden die in als raadplaatje voor de Facebook-pagina. Bij mij ging er pas een lampje branden toen ik de eerste reacties zag. Pas toen besefte ik dat het ging om het pand van Amore en dat ik naar de overblijfselen van een oud doorgeefluik zat te kijken.

Café

Hoe het verhaal precies zit weet ik helaas niet, maar tussen 1973 en 1978 zat aan Vlasmarkt 24 ’t Eethuisje. Die zaak werd gerund door Trudie Frauenfelder. In dezelfde periode openden Aad Bosman en Peter Streekstra een deurtje verder café Het Hof van Zeeland, een kroeg waar bezoekers van toen het nu nog over hebben. Kennelijk besloten de drie samen te werken, want ergens in die periode werd er een doorgeefluik gemaakt waar volgens de overlevering veelvuldig gebruik van werd gemaakt.

Shoarmazaak

Het gekke is echter dat ik tot nu toe nog niemand sprak die precies weet hoe het in z’n werk ging. Ik weet ook nog steeds niet hoe lang het luikje daar heeft gezeten. Ik vermoed dat het verdween toen er nieuwe eigenaars in de zaak kwamen, of toen Yoel en Cobie Zivv-Weezepoel er in 1978 Israëlisch restaurant Har Masada openden, de eerste echte shoarmazaak van Middelburg. Heel belangrijk zijn dit soort weetjes natuurlijk niet, maar het zijn voetnoten in de geschiedenis van een horecapand. In het geval van Vlasmarkt 24 is die nog grotendeels in nevelen gehuld.

Des te leuker is het dat we nu wél de mogelijkheid hebben om alles op de voet te volgen. Yucel doet het hartstikke goed aan de Vlasmarkt. Samen met zijn broers heeft hij vanaf 2011, toen hij Grillroom Netanya overnam, Amore tot een succes gemaakt. Dat succes bouwen ze nu uit. Het is hen van harte gegund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.