Rommelen in ‘t Raedthuijs

In 1963 openen Rob van Hoepen en Adriana Westerbeke grillbar ’t Raedhuijs aan de Markt 91 in Westkapelle. Adriana is de dochter van Janus Westerbeke die jarenlang in ’t Koffiehuis aan de Markt 93 heeft gezeten. En zij is de kleindochter van Willeboord Westerbeke, die ’t Koffiehuis in 1948 heeft overgedragen aan zoon Janus. Van vader op zoon, zo ging dat in die jaren.

Er verschijnt in april 1960 een advertentie in de PZC: ‘G.M.C.-chauffeur gevraagd voor direct. Garage Westerbeke, Markt 91, Westkapelle, tel. 281’. Het is de garage van Adriana’s vader Janus. Een teken aan de wand kun je zeggen, want drie jaar later openen Adriana en Rob hun grillbar in het pand. Er wordt heel wat gerommeld in ’t Raedthuijs. Mensen kwamen er graag en smullen van hetgeen hen wordt voorgezet. De grillbar is een schot in de roos. De Wasschappelse smulpapen smullen met smaak.

Klaaglied

Vaak valt de appel niet ver van de horecaboom en in Westkapelle is dat zeker het geval. Op 19 april 1988 neemt Adriana en Rob’s zoon Rudi van Hoepen namelijk ’t Koffiehuis over van Joke en Sjaak Mekes. Rudi blijft tot 1996 in de zaak. Daarna volgt er ‘een reeks goedwillende, maar gemankeerde horecaffers’, zo schrijft Jan Kaland in zijn prachtige ‘Klaaglied om ’t Koffiehuis’. Op 24 april 2015 heb ik de ‘Onontkoombare ode aan ’t Koffiehuis’ geschreven in de Middelburgse en Veerse Bode mede op basis van Kaland’s verhaal.

Op 18 maart 1986 houdt de VVV Westkapelle haar jaarlijkse ledenvergadering in café-restaurant ’t Raedthuijs aan de Markt in Westkapelle. De vergadering begint om 20.00 uur en zal vast wel een staartje hebben gehad. In december 1988 verschijnt de volgende advertentie in de PZC: ‘Gelukkig Nieuwjaar ‘Rest. ’t Raedthuys’ ‘Café ’t Koffiehuis’ Markt 91-93, Westkapelle Fam. Van Hoepen’. Een advertentie die dan volledig normaal is, maar toch een lichte schaduw is op de toekomst die wacht. Een toekomst die op langere termijn niet rooskleurig oogt.

De Tijd

Jan en Hannie de Witte-Moelker nemen begin 2001 café-restaurant ’t Raedthuijs over van Adriana Westerbeke en echtgenoot Rob van Hoepen. Op maandag 20 december 2004 viert Piet Minderhoud zijn 85e verjaardag in Café-Restaurant ’t Raedthuijs op de Markt. Het is er nog steeds goed van de kost, een goede zaak behoeft geen krans. In 2008 besluiten Jan en Hannie de Witte-Moelker er toch een punt achter te zetten. Zij openen in mei van dat jaar brasserie De Tijd in het pand.

Ik had graag eens gerommeld in ’t Raedthuijs, maar dat is er nooit van gekomen. Een tijdje geleden kwam ik Rudi van Hoepen tegen bij de Vriendschap in Middelburg. Ik hoop dat dat binnenkort nog eens gebeurt en dat we dan kunnen bijpraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.