Borrelen in Brakstraat

Rond 1887 opent Pieternella Johanna Wigard-Geijp een kroeg aan de Brakstraat 13 in Middelburg. Een jaar later staat zij al te boek als winkelierster en tapster. Wellicht is Pieternella in de verte familie van Jan Cornelis Geijp die eigenaar is van het café Harmonie Estaminet aan de Zandstraat. Het kan, maar misschien ook niet.  Op 1 november 1893 verschijnt er een advertentie in de Middelburgsche Courant, die meldt dat J.H. Wigard, echtgenoot van Pieternella, verhuist naar het Oostkerkplein. Hij beveelt zich verder minzaam aan tot het leveren van steenkolen. Dat betekent einde verhaal voor Pieternella’s kroeg, maar of ze daar treurig om is, valt te betwijfelen.

Cornelis Houtop vraagt op 23 oktober 1893 een vergunning aan voor ‘de Kleinhandel in Sterken Drank’ in het pand Brakstraat 13. Op 10 november van dat jaar trouwt hij met Willemina Lievense uit Westkapelle. Houtop’s vader die ook Cornelis heet, heeft een herberg in Sint-Maartensdijk. Soms wordt het horeca-gen doorgegeven via de bloedbaan. Dat is zeker het geval bij Cornelis jr. Hij heeft echter niet lang in weelde kunnen leven. Twee jaar later is het uit met de pret en dient zich een nieuwe eigenaar aan. De broodwinning in de horeca is onderhevig aan schommelingen op de markt. Van honger, maar vooral van dorst.

Gekke naam

Houtop wordt in april 1895 opgevolgd door Adriaan Hendrikse. Hij vraagt die maand een vergunning aan voor ‘de Kleinhandel in Sterken Drank’ in het pand. Aangezien ik nergens een naam heb kunnen vinden, heeft Middelburg Dronk gekozen voor de naam Tapperij Brakstraat. Het is niet eens zo’n gekke naam en de vlag dekt de lading. Op 22 januari 1901 staat Adriaan te boek als tapper. Hij is getrouwd met Maria Anna Contant. Zij dragen een groot verlies met zich mee. Op die dag overlijdt zoon Jan Hendrikse op 6-jarige leeftijd. Kindersterfte komt aan het begin van de vorige eeuw veel voor.

Adriaan en Maria sluiten de deuren van de tapperij in 1912. Wellicht hebben zij genoeg van de drinkebroers die flesjes bier hijsen. Ik ben natuurlijk veel te jong om te hebben kunnen borrelen in de Brakstraat. Jammer, maar helaas.

Aannemer

Tot 1977 zit het aannemersbedrijf  Wattel in het pand Brakstraat 13. Het bedrijf fuseert later met Geschiere en weer later wordt dat bedrijf overgenomen door Bouwgroep Peeters. Zo gaan die dingen nu eenmaal in de wereld van de aannemerij. Ik spreek Alex Wattel wel eens in de stamhut aan de Markt 77 in Middelburg. Hij kan prachtige verhalen vertellen over het aannemersbedrijf. Hij zit zelf ook in de aannemerij en maakt menig reisje in den lande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.