Van Bemareljo tot Babbelaar

In 1970 openen Janna Hendrikse en echtgenoot Lou Jobse cafetaria Bemareljo aan de Dorpsstraat 29 in Oostkapelle. Drie jaar later verhuizen zij hun zaak naar Dorpsstraat 18, aan de andere kant van de straat. Resto-Bar Bemareljo wordt op vrijdag 30 maart 1993 geopend door burgemeester Frederik Gerard Sprenger van Domburg. ’s Avonds is er een open huis van 19.00 uur tot 21.00 uur. Er moet natuurlijk worden gedronken op een goede afloop.

Janna en Lou openen in 1981 ook friettent De Bostent aan de Duinweg 119 in Oostkapelle. Sinds de jaren ‘60 baten zij ook al een consumptietent uit aan het strand in Oostkapelle. Janna is in Westkapelle geboren. Dat verhaal heeft een fraai staartje. Haar moeder Barbora Lievense is een dochter van varkenskoopman Jan Lievense, bijgenaamd Jan de Kikker. De zus van Jan de Kikker, Pieternella Lievense, trouwt met Noach Minderhoud. Samen openen zij in 1906 een café aan de Gravenstraat in Middelburg. Het café wordt in 1930 overgenomen door zoon Piet Minderhoud. Piet moet het café in 1940 noodgedwongen verplaatsen naar de Latijnse Schoolstraat, maar laten we terugkeren naar Resto-Bar Bemareljo.

Restrictie

In juni 1978 meldt Jobse dat hij een werkster en tevens hulp voor bar en bediening zoekt, met als enige restrictie dat het personeel boven de achttien jaar moet zijn. Restaurant Bemareljo aan de Dorpsstraat 18 zoekt in februari 1996 ‘voor komend seizoen een creatieve en zelfst. werkende kok’, waarvan akte. Een jaar later is het uit met de pret voor restaurant Bemareljo, dat haar naam overigens dankt aan achtereenvolgens  Bea, Marga, Elly en Jos Jobse.

In februari 1997 openen dochter Marga Jobse en partner Jacco de Lignie eetcafé de Babbelaar in het pand. Eerst hebben zij echter hun eetcafé behoorlijk uitgebreid door een deel van het interieur te slopen. Het sloopwerk levert een aanmerkelijk grotere ruimte op die wellicht gevuld wordt met een splinternieuw interieur. Daar ga ik tenminste vanuit.

Serious Request

Op 23 mei 1997 vraagt eetcafé de Babbelaar met onmiddellijke ingang een kok en een hulpkok en medewerker cafetaria, beiden voor 38 uur per week. Op 5 juni 1998 is het weer prijs. De Babbelaar zoekt dan medewerkers voor de keuken, afwas en cafetaria. Het wordt in de loop der jaren steeds drukker. V.O.F. Jobse verbouwt de zaak een jaar later. Weer twee jaar later wordt het terras overkapt en komt er een terrasafscheiding. De zaken gaan goed.

In december 2001 is De Babbelaar op zoek naar een zelfstandig werkende kok. Er worden een flexibele instelling, liefde voor het vak en gevoel voor humor gevraagd. In december 2012 wordt een hut gebouwd tegen de serre van de Babbelaar. Vanaf 18 december dat jaar kunnen er verzoekplaten worden aangevraagd in het kader van Serious Request. Jammer dat ik noch in Bemareljo of in de Babbelaar geweest ben. Binnenkort komt het er echt van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.