Doorzakken in Zeelandia

Op zaterdag 18 december 1925 opent Krijn Wielemaker café billard Zeelandia aan de Winterstraat 4 in Middelburg. Wielemaker heeft eerder in Klein Torenzigt aan de Herengracht gezeten en zal later nog in ’t Hoekje aan het Vlissings Wagenplein, de Verwachting op de hoek van de Winterstraat en het Vlissings Wagenplein, De Leuvensche Bierschuit aan de Dam en exploiteren om af te sluiten in de jaren ‘40 van de vorige eeuw met een logement aan de Koestraat.

Wielemaker verkoopt Zeelandia een jaar later aan Dries Poelman, maar die blijft ook slechts een jaar in de zaak zitten en vertrekt dan naar de Beurs aan de Dam. Frans Cosijn neemt de zaak over`. Ook hij is een echt horecabeest. Hij heeft in de Reizende Koopman aan de Hoogstraat gezeten, het Melkboerinnetje aan de Vlissingsestraat, de Stad Goes aan de Varkensmarkt en de Zwarte Ster aan de Vlissingsestraat.

Blauwedijk

Jan Pieter Fiegen neemt de zaak in 1928 weer over van Cosijn. Fiegen heeft dan net café de Elf Provinciën aan de Blauwedijk verkocht en blijkbaar aan verandering toe. Hij blijft wat langer in Zeelandia hangen. Hij verkoopt het café in mei 1932 aan Lambertus Rommens die tegelijkertijd eigenaar van de Elf Provinciën is. De Winterstraat vormt samen met de Teerpakhuizenstraat en het Vlissings Wagenplein ‘de warme driehoek’ van Middelburg. In de weekends, maar ook op weekdagen, zakt men er stevig door. Vogels van allerlei pluimage doen deze warme driehoek aan. Sommigen om alleen wat te drinken, maar anderen brengen er ook graag een bezoekje aan de meisjes van de plezier die er welig tieren. Enfin, voor veelvormig vertier moet je in de in de warme driehoek zijn.

Na deze kleine uitweiding pak ik de rode draad weer op. In 1934 overlijdt Rommens’ echtgenote Adriana en heeft hij er genoeg van. Aarnoud Minderhoud uit Westkapelle, die later naar een café aan de Segeerstraat gaat, neemt de zaak over, maar niet voor lang. Gerrit Rinkel wordt op 10 februari 1934 de nieuwe eigenaar van Zeelandia. De advertentie die op die dag in de Middelburgsche Courant verschijnt luidt als volgt: ‘Heden middag 1 uur opening van Café Winterstraat Middelburg Orchestrion en Radio-Muziek 1ste klas Biljart Moderne inrichting Prima consumptie. Billijke prijzen aanbevelend, G. Rinkel’. Een mondvol branie is wel aan Gerrit Rinkel besteed.

Benzinestation

Ik kan me de warme driehoek nog goed herinneren. Komende vanuit de Vlissingsestraat stak ik de Vlissingse brug over en dan had je aan de linkerkant de Winterstraat. Als je die in liep had je bijna aan het einde een trapje naar de Blauwedijk. Daar had Ko de Bruin, de latere eigenaar van het Schuttershof, een BP-benzinestation. Mijn makker Edwin Mijnsbergen had graag eens doorgezakt in Zeelandia, maar hij is helaas  te laat geboren.

Op 17 mei 1940 ging café Zeelandia ten onder aan het oorlogsgeweld. Eind jaren ’60 verdween de warme driehoek van de kaart, omdat de Schroebrug moest worden gebouwd. Het Geeregebied werd ontwikkeld en het Damplein opgeofferd aan de heilige koe. De gemeente Middelburg maakte er een potje van.17

2 gedachten over “Doorzakken in Zeelandia

  1. 1968 ,ben ik verhuist ; na een nieuwe buurt , jammer .;; kom zelf uit een cafe vlak, een paar huisjes verder verhuist’;
    deze buurten zijn er niet meer ‘niet in zeeland !
    mooie tyd gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.