Groeten uit Princehage

Sommige panden dragen een rijke horecageschiedenis met zich mee. Dat is bijvoorbeeld het geval met het pand aan de Noordstraat 24 in Domburg. In 1924 opent Johannes Buise daar lunch- en tearoom Walcheren. Twee jaar daarna neemt Everardus de Weerd de zaak over, maar een jaar later is Gerrit Tichelaar de nieuwe eigenaar. Tichelaar blijft vijf jaar in zijn zaak hangen. In april 1929 neemt Frederik Oertel op zijn beurt de tent over, maar hij koopt in november van dat jaar café Tramhalte aan het Marnixplein in West-Souburg, dus exit Oertel. Jan Postma en echtgenote Johanna Post worden in 1930 de trotse, nieuwe eigenaren. Zij blijven tot 1948 in Walcheren. Jewannes Corré koopt het pand en noemt zijn zaak de Gastronoom. In de provinciale courant van augustus 1948 vraagt hij ‘een serveerjuf en een meisje, hulp in de keuken’.

Strandjutter

Jewannes Corré is een bijzonder portret in het Domburgse. Op 16 maart 1974 wijdt Jacques Cats een ‘Hoort Ziet en Schrijft’ aan Jewannes. Hij heeft praats voor tien en haalt allerlei verhalen vanonder het stof der jaren. Over zijn carrières als strandjutter en stroper, een vliegende kraai vindt altijd wel wat. Jewannes houdt het in 1952 voor gezien. In het voorjaar van 1952 opent A.C. Overdijk hotel-café-restaurant Diana in het pand. Kort daarop wordt Laurens Fraipont mede-eigenaar. Als Overdijk twee jaar later nat gaat, neemt Fraipont de tent over. Hij doopt zijn zaak Princenhage. Natuurlijk laat Fraipont kaarten drukken van zijn hotel-restaurant Princenhage. Zo kunnen zijn gasten de groeten overbrengen van Princenhage Domburg.

Fraipont heeft soms bijzondere gasten in zijn zaak. Zo logeert in de zomer van 1958 Ingrid Bergmann in Princenhage. Zij heeft zich ingeschreven onder de naam Hanny Baggen uit Krefeld. Ook haar dochter Isabella Rossellini is van de partij.

Afwashulpen

Laurens Fraipont draagt in 1965 de fakkel over aan de heer B. Waasdorp. Waasdorp is in mei 1978 naarstig op zoek naar medewerkers. Hij vraagt ‘twee afwashulpen en één barhulp voor de avonduren. Voor juli en augustus een meisje voor de kinderen en huishouding’. Waasdorp zet een jaar later een dikke streep onder Diana. Wellicht zijn de kinderen toch te veel.

Op zaterdag 24 maart 1979 openen Jac Suurmond en echtgenote Janny Suurmond-Smoor hotel Duinheuvel op het adres. Alleen het adres is niet langer Noordstraat 24, maar Badhuisweg 2. Een beetje jammer toch, deze breuk met het verleden. Suurmond ligt in de jaren ’80 en ’90 voortdurend overhoop met de gemeente Domburg. Hij verwijt het college van burgemeester en wethouders dat er met twee maten wordt gemeten. Suurmond heeft er in 1997 meer dan genoeg van en verkoopt zijn zaak.

Karel van IJsseldijk en Christoffel van Zetten kopen Duinoord. De familie Van Zetten behoort al jaren tot de horeca-adel van Domburg. Christoffel, de zoon van Chris van Zetten en Ina Corré, neemt in de jaren ’90 samen met Karel hotel Wilhelmina aan de Noordstraat over. De horeca-appel valt immers nooit ver van de boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.