Centraal is centraal

Op 21 mei 1900, Hemelvaartsdag, opent Cornelis Botting café Centraal aan het Dorpsplein 6 in Koudekerke. De Middelburgsche Courant meldt het volgende: ‘Ondergetekende maakt het geacht publiek van Koudekerke en omstreken bekend dat hij op Hemelvaartsdag zijn Café-Centraal met vergunning te Koudekerke zal openen, waar ook des zondags wordt verkocht. Hopende door een nette en vlugge bediening op veler gunst. Koudekerke, 21/5 1900. J. Botting’.

Het is in die tijd een klein wonder dat er ook op zondag wat kon worden gedronken. De christelijk moraal op Walcheren is daar eigenlijk niet van gediend. Op de dag des heren dient men slechts de enige en echte heer te dienen. In 1902 trouwt Botting’s dochter Jacoba met Cornelis Johannes Mommaas. Cornelis wordt met ingang van 1 januari 1907 de nieuwe eigenaar van café Centraal. Hij zet het café te koop in oktober 1913. De zaak wordt voor 5007 gulden gekocht door Jacobus Schreijenberg. Cornelis en Jacoba vertrekken naar café Duinzigt aan de Koudekerkseweg in Vlissingen.

Café de Vriendschap

Jacobus staat niet alleen in Centraal, ook zijn echtgenote Prina Wielemaker draagt haar steentje bij. Wellicht botert het niet tussen Jacobus en Prina, want in 1933 scheiden hun wegen zich. Prina krijgt het café uit de boedelscheiding. Alleen is echter maar alleen. Misschien is dat de reden dat ze Centraal na een jaar verkoopt aan Adriaan Simpelaar. Simpelaar is geen onbeschreven blad in de horeca. Hij heeft eerder in Café de Vriendschap gezeten op Dorpsplein 18, een eindje verderop.

Simpelaar blijft lang hangen in Centraal, langer dan welke andere eigenaar dan ook. Hij zet café Centraal in mei 1956 te koop of te huur. De advertentie meldt onder meer: ‘Te koop of te huur café ‘Centraal’ te Koudekerke. Vloeroppervlakte 180 m2, met strandbedrijf, bestaande uit: consumptietent, terras en 10 badcabines, staande op het strand te Dishoek. Voor solide huurder is de eigenaar bereid om het café ‘Centraal’ te verbouwen tot café-restaurant-hotel, tot ca. 16 kamers. Voor ernstige koper of  huurder, boeken ter inzage. A. Simpelaar, café “Centraal” te Koudekerke’.

Boven water

Een hele mondvol, maar er komt noch koper noch huurder. Dat gebeurt pas een dikke twee jaar later. Op zaterdag 22 november 1958 heropent M. Brouwer café Centraal ’s middags om 15.00 uur. Hij meldt in de advertentie dat de zaak een prima gelegenheid voor feesten, partijen en vergaderingen is en beveelt zich beleefd aan. Ik ben naarstig op zoek geweest naar de voornaam van de heer Brouwer. Helaas heb ik niets kunnen vinden. Misschien komt zijn voornaam nu boven water. Begin 1959 breekt er brand uit in Centraal, een brand die verstrekkende gevolgen heeft en het einde voor M. Brouwer betekent. Waarnemend burgemeester J. Jasperse van Koudekerke opent op dinsdag 14 juli 1959  hotel-café-pension Centraal. Arnold Evert Rijckborst is de trotse eigenaar van de hagelnieuwe zaak. Hij is zo trots als een pauw, want de zaak is een plaatje. Centraal staat centraal in Koudekerke. De locatie genereert altijd klandizie. Iets later kiest Rijckborst voor de naam Dorpszicht, maar dat verhaal is eerder aan bod gekomen in de Middelburgse  en Veerse Bode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.